sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Circuite logice

Circuite logice elementare



       Circuitul logic este un dispozitiv destinat calculării funcțiilor logice. Pentru a realiza circuitele logice, e necesar ca valorile binare 0 și 1 ale argumentelor și funcțiilor respective să fie reprezentate prin valorile unor mărimi fizice, de exemplu: presiune, temperatură, tensiune sau curent electric, flux luminos etc. În funcție de mărimile fizice utilizate, deosebim dispozitive logice mecanice, pneumatice, hidraulice, electromecanice, electronice, optice etc. Componentele de bază ale acestor circuite sînt elementele de comutare - contactele electrice normal deschise și contactele electrice normal închise.
       În cazul contactelor normal deschise, circuitul electric este deschis dacă contactele nu sînt acționate și - închis la acționarea lor. În cazul contactelor normal închise, circuitul electric este închis dacă contactele nu sînt acționate și - deschis la acționarea lor.




       Funcția logică NU se realizează prin materializarea argumentului x prin contactul normal închis, iar valorile variabilei dependente y sînt reprezentate prin stările becului electric: stins (valoarea logică 0) sau aprins (valoarea logică 1). Se observă că becul va fi aprins (y=1), dacă contactul normal închis nu este acționat (x=0).




       Funcția logică ȘI se realizează prin conectarea în serie a contactelor electrice. Variabilele x1 și x2 sînt materializate prin cele două contacte normal deschise, iar valorile variabilei y prin bec. Se observă că becul va fi aprins (y=1), numai dacă ambele contacte normal deschise sînt acționate (x1=1 și x2=1).




       Funcția logică SAU se realizează prin conectarea în paralel a contactelor electrice. Se constată că becul va fi aprins (y=1), dacă cel puțin unul dintre cele două contacte normal deschise este acționat (x1=1 sau x2=1).




       Întrucît viteza de închidere-deschidere a contactelor electrice este foarte mică, în calculatoarele moderne valorile 0, 1 sînt reprezentate prin niveluri de tensiune, iar ca element de comutare se utilizează tranzistorul. 
       Tranzistorul este un dispozitiv electronic format în sau pe suprafața unui monocristal semiconductor. Tehnologiile avansate permit fabricarea a 10^6 - 10^7 de tranzistoare pe o suprafață de 1 cm2 al monocristalului. În regim de comutație, tranzistorul poate fi considerat ca un întrerupător obișnuit, care într-o stare conduce curentul (este închis), iar în alta - nu (este deschis). Utilizarea diferitor tipuri de tranzistoare și conectarea lor în serie sau în paralel permite realizarea funcțiilor NU, ȘI, SAU.




        Circuitele destinate calculării funcțiilor logice frecvent utilizate se numesc circuite logice elementare sau porți logice.    




       E cunoscut faptul că orice funcție logică poate fi exprimată printr-o formulă care include numai simbolurile operatorilor elementari -, &, v. Prin urmare, orice funcție logică cu un număr arbitrar de argumente poate fi materializată prin conectarea porților logice NU, ȘI, SAU.



Mai multe detalii puteți găsi aici.

Sursă: manualul de Informatică pentru clasa a 10-a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu