Rețeaua Internet
Rețeaua globală Internet se bazează pe o topologie distribuită și include calculatoare separate, subrețele locale, regionale sau globale.
Interconectarea rețelelor se realizează cu ajutorul unor echipamente dedicate de rețea, denumite porți sau rutere. Poarta (gateway) este un calculator specializat destinat interconectării a două rețele ce utilizează protocoale total diferite de comunicație.
Ruterul (router) este un calculator dedicat care interconectează rețelele ce folosesc protocoale identice și sînt utilizate pentru a determina cea mai bună cale de transmitere a pachetelor. Calculatoarele conectate la Internet se numesc gazde (host). Identificarea calculatoarelor în cadrul rețelei se face cu ajutorul adreselor Internet.
O adresă numerică este formată din 32 de cifre binare (4 octeți).
O adresă simbolică este formată din numele calculatorlui-gazdă și nume de domenii separate prin puncte. Domeniul reprezintă un grup de calculatoare organizate tematic sau geografic. Orice domeniu poate fi împărțit în subdomenii, ajungîndu-se astfel la o structură ierarhică. Numele de domenii se indică în ordinea creșterii ariei de cuprindere.
Exemplu:
- adresele simbolice "c1.lme.ch.md" și "c5.lme.ch.md" specifică calculatorele c1 și c5 din domeniul lme (Liceul "Mihai Eminescu").
Relațiile de incluziune între domenii pot fi reprezentate cu ajutorul diagramelor Euler, frecvent utilizate în teoria mulțimilor.
Pentru a transforma adresele simbolice în adrese numerice și invers, în fiecare domeniu există un server de nume (name server). Acest program gestionează domeniul respectiv fără intervenția serverelor ierarhic superioare. Prin urmare, în Internet nu există un calculator central care ar fi unicul responsabil de cele aproximativ 10^10 adrese de rețea.
Servicii Internet
Rețeaua Internet oferă următoarea gamă de servicii:
- accesul calculatoarelor la distanță;
- transferul de fișiere;
- poșta electronică;
- știri și discuții;
- prezentarea și căutarea informațiilor etc.
Serviciul Telnet permite utilizatorului să aibă accesul la calculatoarele aflate la distanță. După stabilirea conexiunii, calculatorul utilizatorului devine un simplu terminal al calculatorului aflat la distanță. Acest serviciu se utilizează pentru folosirea în comun a unor resurse foarte scumpe, de exemplu, a supercalculatoarelor.
Serviciul transfer de fișiere sau, mai scurt, serviciul FTP (File Transfer Protocol) permite utilizatorului să copie fișiere de pe calculatoarele situate în diverse puncte geografice. Acest serviciu oferă două moduri de transfer al fișierelor:
- modul binar, în care se păstrează secvența de biți a fișierului, astfel încît originalul și copia sînt identice bit cu bit;
- modul text, în care se transferă seturi de caractere în codul ASCII.
Serviciul de poștă electronică (e-mail) a copiat modul de funcționare a poștei obișnuite.
Scrisoarea electronică, denumită mesaj (message) include:
- adresa destinatarului;
- subiectul, exprimat în cîteva cuvinte;
- adresa expeditorului;
- textul scrisorii;
- fișiere atașate opțional.
Scrisorile sunt depuse în fișiere speciale, denumite cutii poștale (mail box). Adresa unei cutii poștale are forma: <nume cutie>@<Adresa calculator>.
Pagina Web este un fișier scris în limbajul HTML (Hypertext Markup Language - Limbaj pentru marcarea hipertextului) și poate conține, în afară de informații propriu-zise, referințe la alte pagini Web. Tehnologia de cooperare în cadrul serviciului WWW este de tipul client-server. Calculatorul pe care sînt instalate paginile Web și serverul WWW se numește site (site - sediu, reședință).
Serverul de căutare este un calculator puternic care explorează încontinuu rețeaua și citește paginile Web sau alte informații prezentate publicului larg. Acestea sînt clasificate în funcție de datele pe care le conțin, iar adresele lor sînt reținute în baza de date de pe server. Programul client adresează serverului de căutare o cerere în care indică de ce fel de informații are nevoie. Serverul interoghează baza de date și transmite clientului o listă de adrese la care pot fi găsite informațiile cerute.
Sursă: manualul de Informatică pentru clasa a 10-a.